Thursday, 29 January 2015

Kamu Yang Ku Tunggu 9

KELUAR dari kelas, aku terus mengambil fon dalam beg. Ada dua missed calls dari Ashman. Aku tak perasan sebab fon dalam mode senyap. Aku segera menelefon Ashman semula. Hanya beberapa saat, panggilanku berjawab.

“Abang, sorry tadi tak jawab call. Ad dalam kelas.” beritahu aku sebaik suara Ashman kedengaran di hujung talian. Lambat-lambat aku berjalan di belakang Naura menuju ke kafe.

“It’s ok. Abang cuma nak beritahu abang nak ke Bentong lepas ni. Ambik member abang dekat sana. Kereta dia rosak tiba-tiba.”

“Ooo.. rosak teruk ke?” tanya aku. Sejak dah couple ni, kalau nak ke mana-mana Ashman mesti akan beritahu aku dulu. Aku pun sama.

“Entah. Dia kata dah try start banyak kali pun tak jalan. Kesian dia. Dari jauh tu datang nak jumpa kawan-kawan kat sini.”

“Abang pergi sorang je?”

“Tak. Dengan Fiq. Tunggu dia datang ambik kejap lagi. Sayang dah lunch?” soal Ashman pula.

Tanpa sedar aku tersenyum sendiri. Sedap telinga ni dengar dia panggil sayang. Dah tukar panggilan terus sejak couple hari tu. Aku saja yang masih bahasakan diri Ad. Dah terbiasa macam tu.

“Baru nak pergi lunch dengan Naura. Abang?”

“Baru lepas. Sayang jangan makan lambat, ok? Nanti kena gastrik macam hari tu pulak.” Nada Ashman kedengaran risau.

Aku senyum meleret. Terasa diri ini begitu disayangi. Sumpah aku bahagia!! Siapalah yang tak suka bila dapat boyfriend yang caring sangat macam Ashman Aidil ni? I am the lucky one! Betul kata Naura, lelaki macam Ashman Aidil satu dalam sejuta.

“Baiklah, abang sayang. Janganlah risau sangat. I’ll be fine.” balas aku lembut.

“Nama pun buah hati. Mestilah abang risau.” ujar Ashman.

Aduh!! Aku cair!

“Ye.. tau orang tu sayang sangat kat kita, sebab tu 24/7 risaukan kita. Kan?”

“Tahu takpe!” Ashman ketawa. “Oklah, sayang. Fiq sampai dah. Nanti abang call lagi.”

Alaa.. cepatnya kawan dia sampai! Tak puas lagi nak borak. Nak buat macam mana? Dia ada hal. Mengada-ngadalah pulak aku ni. Macamlah tak boleh call lagi nanti.

“Ok. Be safe.”

“Insya-Allah. Sayang jangan nakal-nakal tau dekat sana. Jangan main mata dengan student atau lecturer kat situ. Abang babab nanti.”

Aku ketawa. “Ke situ pulak dia. Orang tak nakal laa.. orang baik! Abang tu yang kena jaga mata. Kalau Ad tahu abang menggatal, siap abang!”

“Eee.. garangnya!! Yelah, sayangku. I promise I won’t. Oklah sayang, abang nak gerak dah ni. Take care, my princess. I love you!”

“Insya-Allah. I love you too!”

Talian sudah dimatikan dan aku masih tersenyum. Nasib baiklah Naura tak nampak. Kalau tak gerenti teruk aku kena sakat!



“AD!”

Aku terus menoleh ke arah suara itu. Jepp yang menggalas beg Adidas menghampiri aku yang sudah 10 minit tercegat di tepi kereta Naura. Entah ke mana perginya tuan empunya MyVi ni. Tadi ada, ni tiba-tiba hilang pulak. Aku dah tak sabar nak balik.

“Ada apa, Jepp?” tanya aku.

“Awak nak pergi mana ni?”

“Tak pergi mana. Tengah tunggu Naura lepas tu balik. Kenapa?”

“Alaa.. tak payahlah balik lagi. Jom keluar minum. Lepak Starbucks. Ok tak?”'

Lepak? Hish! Si Jepp ni memang tak kenal apa itu putus asa. Dari hari tu sampai sekarang, gigih ajak aku keluar.

“Thanks but no thanks. Saya tak boleh. Sorry.” Aku menolak secara baik. Bayang wajah Ashman bermain-main di mata. Kalau aku keluar dengan Jepp, mahu mengamuklah yang seorang tu! Dia dahlah anti gila dengan Jepp. Jangan cari pasal oi!

“Alaa.. masuk yang ini dah dua kali awak tolak pelawaan saya. Kenapa?” hampa nada Jepp.

“Ada orang marah.”

“Siapa?”

“Boyfriend saya.”

“Aik? Sejak bila? Bukan ke awak ni single lagi?”

Aku hanya tersenyum. Sengaja biarkan dia berteka-teki.

“Patutlah sombong je sekarang. Pandang kita pun tak. Dah ada yang lain rupanya. Siapa si dia yang bertuah tu? Student kat sini jugak?”

Aku geleng kepala. Agak-agak macam mana reaksi dia kalau tahu Ashmanlah kekasih aku. Pengsan kut? Tak sempat pertanyaan Jepp hendak dijawab bila datang sebuah kereta berhenti betul-betul di depan kami. Ashman Aidil!! Habislah! Apa aku nak jawab nanti kalau dia nampak aku dengan Jepp kat sini?

“Siapa tu?” berkerut dahi Jepp dengan matanya dihalakan ke arah Volkswagen hitam itu.

“Ashman. Dialah boyfriend saya.” jawab aku sambil tersenyum senang. Sedikit terkejut dengan kehadiran si dia yang muncul tiba-tiba. Tak cakap pun nak datang tapi tak kisahlah. Terubat rindu di hati. Heheh!

“What?! Serious?!”

Nak tergelak pula aku tengok muka Jepp. Terkejut habis dia! Aku mengangguk perlahan, sebagai jawapan kepada pertanyaannya itu. Aku segera mendapatkan Ashman yang baru keluar dari kereta.

“Abang, tak cakap pun nak datang?”

“Saja nak surprisekan awek abang.” Ashman menanggalkan cermin mata hitamnya.

Ashman melirik ke arah Jepp sekilas. Mereka berbalas senyum, tapi apa yang aku nampak senyum Ashman tu macam senyum yang dibuat-buat!! Macam tak ikhlas je tu?

“Nak pergi mana ni?”

“Nak balik tapi tengah tunggu Naura. Mana entah dia pergi. Missing in action pulak.”

“Biar abang hantarlah. Nanti sayang cakap kat dia. Jom.”

Aku angguk. Ashman pantas membukakan pintu untukku. Cermin mata hitamnya dipakai semula.

“Bye, Jepp. Saya balik dulu.” pamit aku sebelum masuk ke perut kereta.

Jepp yang sedari tadi memerhati hanya senyum hambar dan terus berlalu pergi. Aku kerling pula pada Ashman yang duduk di tempat duduk pemandu. Serius bukan main mukanya. Aiyarkk!! I'm dead meat!



TADI Ashman kata nak hantar aku balik. Tapi tiba-tiba pula tukar fikiran dan terus ajak aku pergi Burger King. Katanya dah lama tak makan fast food. Aku ikutkan saja sebab aku sendiri pun tak puas lagi nak berdating dengan dia sebenarnya.

“Mamat tu nak apa tadi?” tanya Ashman serius.

Aku yang baru hendak menyedut milo ais, tercengang.

“Mamat? Mamat mana?”

“Si Jepp tu la. Sembang apa dengan dia tadi?”

“Oh, tadi ke? Dia ajak Ad keluar.” Jawab aku jujur. Patutlah masam je muka dia. Ini mesti kes tak puas hati dengan Jepp la ni. Getusku dalam hati.

“What?! Ajak pergi mana?” mata Ashman membuntang.

“Lepak Starbucks.”

“Bukan main lagi, kan? Habis tu sayang memang nak ikut dia la tadi?”

“Mana ada? Ad cakap dekat dia yang Ad tak boleh keluar dengan dia sebab boyfriend Ad marah.”

Ashman diam. Bersandar pada kerusi sambil menyilangkan tangan ke dada. Dia merenung aku dengan riak tegang.

“Kalau abang takde tadi mesti sayang dah ikut dia, kan?”

“Abang ni kenapa cakap yang bukan-bukan? Ni yang Ad tak suka ni.” tuturku geram. Ashman macam sengaja hendak memperbesarkan hal remeh. Dah aku terangkan semuanya pun masih tak percaya. Kotak kentang goreng di tangan aku letak semula ke meja. Dah hilang selera nak makan.

“Ok, ok. I’m sorry.”

Aku berkalih pandang ke lain.

“Senang je cakap sorry. Cara abang cakap tadi tu macam abang tak percayakan Ad je.” Aku menjelingnya tajam.

“Jangan-jangan memang betul abang tak percayakan Ad, kan? Abang rasa Ad ni tak serius dengan abang? Macam tu?” sambung aku lagi bila Ashman cuma diam tanpa kata.

Ashman menggeleng. “Taklah, sayang. Sumpah tak terlintas langsung dalam fikiran abang macam tu.”

Kami membisu sejenak. Ashman merenung aku lembut. Dahlah jarang jumpa. Bila jumpa nak bergaduh pulak. Sabar ajelah banyak-banyak.

“Abang cemburu tengok Jepp dengan sayang. Sebab tu abang jadi macam ni.” ujar Ashman dengan nada mendatar.

“Tak ada apa yang perlu dicemburukan, abang. Abang sendiri tahu hati Ad pada siapa sekarang, kan?”

“Sorry, sayang. Abang cuba taknak ikutkan emosi ni sangat. Tapi bila nampak Jepp tu je, dah rasa semacam dah.”

“It’s okay. Cemburu tandanya sayang. Kalau Ad jadi abang pun Ad jealous.”

“Tahu pun. Tapi baguslah kalau Jepp dah tahu abang ni boyfriend sayang. Harapnya lepas ni dia takkan kacau sayang dah. Kalau kacau jugak siaplah abang belasah!”

Aku menahan tawa. Boleh tahan kuat cemburu jugaklah Ashman Aidil ni.

“Samsengnya dia! Dahlah. Taknaklah cakap pasal Jepp tu. Tak best. Cakap pasal benda lainlah pulak.”

“Cakap pasal kahwinlah. Boleh kita plan untuk majlis kita nanti.” Ashman tersengih.

Erk!! Kahwin pulak!

“Lambat lagilah yang tu!”

“Lambat apanya? Sayang dah tak lama dah nak habis belajar. Lepas tu kita proceedlah dengan rancangan kita ni.”

Aku tergelak. Belum apa-apa dah fikir pasal kahwin. Tapi baguslah, setidak-tidaknya dari situ aku tahu Ashman Aidil serius dengan hubungan ini dan dia sudah bersedia untuk melangkah ke fasa yang seterusnya. Kalau sesetengah lelaki, sebut kahwin je terus tukar topik. Nampak sangat tak minat cakap pasal tu.

“Nervous la pulak cakap bab kahwin ni.” kata aku.

“Nervous ke tak sabar?”

“Abang ingat Ad macam abang ke? Gatal nak kahwin!”

“Abang gatal nak kahwin sebab tak sabar nak menggatal dengan bakal isteri abang yang comel ni.” Ashman tersenyum nakal.

“Eee.. naughtynya abang!!” aku ketawa mengekek-ngekek. Panas mukaku bila dia cakap macam itu. Makin lama makin terserlah perangainya yang sebenar.

Ashman tergelak sama. Ceria. Dalam hati aku berdoa agar perhubungan ini akan kekal selama-lamanya. Moga apa yang kami impikan menjadi kenyataan. Amin.

1 comment:

  1. smbungla tmd tu dulu writer..huhu

    ReplyDelete